Gıda ürünleri için farklı depolama sistemleri bulunmaktadır ve sıcaklık ve nem oranları ürün türüne göre farklılık gösterir. Ürünlerin tazeliğini koru ve ürün kaybını en aza indirmek için, ürünlerin depolama şartlarına uymak önemlidir. Örneğin, patatesler kimyasal özellikleri nedeniyle uzun süreli depolamaya uygundur. Topraktan çıkarıldıktan sonra, patates ve soğanlar depolama öncesi temizlenmelidir. Çürük ve zararlı olan patatesler ayrılmalı ve daha sonra tohumluk olarak satılacak olanlar ayrıştırılmalıdır. Tohumluklar 2 ile 4 derece arasında saklanırken, diğer satılacak ürünlerin saklama sıcaklığı 4 ile 10 derece arasında olmalıdır. Soğuk depolarda, sıcaklık ve nem oranı kontrolü kadar karbondioksit kontrolü de önemlidir.
Ürünler piyasaya sunulmadan önce, soğuk depodan çıkarılmadan önce günlük 10 derece ile ışılandırmalıdır ki patates yoğuşması önlenebilir. Soğanları depolamak için önce kurutulmalı ve olgunlaşması beklenmelidir. Olgunlaşma süresi tamamlandıktan sonra, soğanlar odaya alınmalı ve sıcaklık günlük 1 derece azaltılarak yavaş yavaş soğanları koruyan sıcaklığa getirilmelidir. Soğanlar 0 ile 2 derece arasında saklanabilir ve yaklaşık 10 aya kadar muhafaza edilebilir. Soğuk hava depoları, sıcaklık ve nem oranlarının kontrol edildiği depolardır ve gıda, ilaç, bitkisel ürün gibi saklanması gereken ürünler için tasarlandı.
Farklı ihtiyaçlara göre tasarlandı ve yapılan modeller: kamar tipi, dondurucu odalar, kompresör tipi, konteyner tipi ve modüler tip soğuk hava deposu. Her modelin farklı ölçüleri ve kapasiteleri vardır ve sıcaklık ve nem oranı gibi özellikleri kontrol edilebilir ve saklanacak ürünlerin kalitesinin korunması sağlanabilir.
Et Ürünlerinin Saklanacağı Soğuk Dolapların Özellikleri
Et ve et ürünlerinin saklanması: Et, tavuk ve balığa göre daha kolay işlenir ve depolanır. Etin tazeliğinin korunması için doğru dizayn edilmiş sistem ve kapasite çok önemlidir. Et karkas halinden parçalara ayrılıp, vakumlu paketleme ile 2 ay boyunca taze olarak soğuk depolarda saklanabilir.
Balık ve Su Ürünlerinin Saklanacağı Soğuk Dolapların Özellikleri
Balık ve su ürünlerinin saklanması: Avlanma teknikleri ile yakalanan çok miktarda balıklar hızlı şekilde korunmalıdır. Balıkların temizleme, ayırma veya işleme sisteminden hemen sonra soğutulması gerekir. Balıkların zarar görmemesi için doğru sıcaklık çok önemlidir, glase işlemi de önem taşır. Balıklar şoklanarak çekirdek sıcaklığı minimum eksi 18 dereceye düşürülmeli, dondurulup vakumlu torbalarda veya streçle sarılarak depolarda saklanmalıdır.
Tavuk ve Tavuk Ürünlerinin Saklanacağı Soğuk Dolapların Özellikleri
Tavuklar, kesim ve temizleme işlemi sonrasında 2 saat içinde mümkün olan en hızlı şekilde soğutulmalı ve paketlenmelidir. Sağlık kontrollerinden geçmiş ürünler satışa hazır hale gelir. Beyaz et, kırmızı etten daha hassastır ve bu nedenle depolama sıcaklığı kontrol altında tutulmalıdır.
Unlu Mamullerin Saklanacağı Soğuk Dolapların Özellikleri
Unlu ürünlerin saklanması için iki yol bulunur. İlki, fırından çıkan pişmiş ürünlerin ön soğutma yapılarak paketlenmesi ve -18 derece soğuk odada saklanmasıdır. İkincisi ise gün boyu taze pişmiş olarak istenen ürünlerin hamurun fermantasyon eylemi geciktirilerek soğutulmasıdır, böylece hamurun aksiyonu yavaşlar ve ürün daha uzun süre saklanabilir.
Soğuk Hava Dolapları Ne İşe Yarar?
Soğuk odalar, belirli bir sıcaklığın altında muhafaza edilmesi gereken ürünlerin, öncelikle gıda ürünleri, korunması amacıyla kullanılan cihazlardır. Soğuk oda sistemleri, nem ve sıcaklığı da dengeliyor ve ideal koşullarda tutma imkanı sunuyor. Bu sistemler, en iyi saklama koşullarını sağlamak üzere ürünleri oda sıcaklığından çok daha soğuk bir ortamda saklar. Soğuk hava deposu maliyeti, tipine, modeline, markasına, büyüklüğüne ve en önemlisi soğutma kapasitesine göre farklılık gösterir, ancak bozulabilir gıda ve ürünlerin saklanması için mükemmel bir seçimdir